dinsdag 24 februari 2015

Gehaakt sprei met verschillende steken: gratis patroon

Deze sprei heb ik gemaakt door verschillende steken te gebruiken afgewisseld zodat er reliëf ontstaat. Tussen de verschillende soorten steken zitten een aantal toeren hele en halve stokjes. Door een bepaalde afwisseling in steken steeds te herhalen ontstaat een mooi geheel.
De rand bestaat uit een paar rijen halve stokjes met als laatste golvende steek. Het patroon volgt hieronder. 




Sprei


Deze sprei bestaat uit een serie verschillende haaksteken met een reliëf erin, steeds voorafgegaan door een paar toeren halve stokjes of vasten. Hoeveel toeren kun je natuurlijk zelf bepalen.

Bolletjes / noppen


Eerst een toer halve stokjes of vasten haken.


De bolletjes komen steeds na een x aantal steken terug. Bijvoorbeeld steeds na 5 halve stokjes.
Haak een aantal halve stokjes. Om de x aantal halve stokjes: in 1 steek 4 halve stokjes niet afmaken, dus steeds de lus op de naald laten, en dan de draad na de vierde keer door alle lussen halen. vervolgens weer x aantal halve stokjes haken.


De bolletjes bollen op aan de andere kant, dus moet je die haken tijdens de Tour voor de achterkant. Als je iets grotere bolletjes wilt verhoog je het aantal halve stokjes per bolletje.

De ster


Eerst een toer halve stokjes of vasten haken.
Let op. Deze steek kan 'trekken' dus kun je het beste een haaknaald gebruiken die een maatje groter is.


Aan de voorkant.
Toer 1:
Haak 3 lossen. Steek de naald in de middelste van de 3 lossen en maak een lus door de draad om te slaan en door steek halen en op de naald te l aten staan, steek vervolgens in de laatste losse en maak een lus , steek de naald in de laatste steek van de vorige toer en maak weer een lus, naald in de 2e steek doen en een lus maken en idem voor de 3e steek. Je hebt nu 6 lussen op de naald. Draad omslaan en door de 6 lussen halen. Haak vervolgens 1 losse om het midden van de ster te vormen.
*Steek de naald in het midden van de ster (losse) sla de draad om en maak een lus, vervolgens steek je de naald in de laatste steek van de ster ( aan de 'voet' van de ster) en maak een lus, steek de naald in de volgende steek en maak een lus, en doe dat ook in de daaropvolgende twee steken zodat je weer 6 lussen op de naald hebt staan. Sla de draad om en trek door de 6 lussen, haak een losse*. Herhaal *
Toer 2:
1 halfstokje in het midden van de laatste ster haken. In het midden van alle sterren vervolgens 3 halfstokjes haken. Aan het eind 1 halfstokje en drie keerlossen haken.

Distelsteek
Eerst een toer halve stokjes of vasten haken.


Toer 1
Haak 3 keerlossen, haak een stokje in 4e steek vanaf de naald.
* 2 lossen overslaan, 5 stokjes in de volgende losse, 2 lossend overslaan, 1 stokje in elk van de volgende twee lossen*
Herhaal *
Toer 2
3 keerlossen, 2 stokjes in het eerste stokje haken, 3 stokjes overslaan
* 1 stokje tussen het 2e en 3e stokje van het groepje van 5,  1 stokje tussen de 3e en 4e van het groepje, 3 stokjes overslaan, 5 stokjes haken tussen de 2 verticale stokjes, 3 stokjes overslaan *
Eindigen met 3 stokjes tussen de laatste stokjes en haak 3 lossen en keer.
Toer 3
3 keerlossen haken, 1 stokje tussen de eerste 2 stokjes
* 3 stokjes overslaan, 5 stokjes tussen de twee verticale stokjes, 3 stokjes overslaan, 1 stokje tussen het tweede en derde stokje van het groepje van vijf en 1 stokje tussen de 3e en 4e stokje van het groepje. Herhaal *
Eindig met 1 stokje tussen de laatste stokjes en haak 1 stokje in de 3 lossen.


Herhaal toer 2 en 3.

Granny strepen
Haak een toer  met vasten of halfstokjes.


Toer 1
Haak 3 lossen en haak een stokje in dezelfde steek.
* sla twee steken over en haak 3 stokjes in de volgende steek.
Herhaal * tot de laatste twee steken: sla een steek over ethaan 1 stokje in de laatste steek.
Toer 2
Haak 3 lossen en haak 2 stokjes in de lus voor de eerste groep stokjes. Haak vervolgens 3 stokjes in de lus tussen de groepen stokjes. Doe dit de hele toer. Eindig met 2 stokjes op de laatste lus en1 stokje in de bovenste van de drie lossen. Keer.
Toer 3
Haak 3 lossen. Haak 1 stokje in de lus na het eerste stokje. Haak vervolgens 3 stokjes in elke lus tussen de groepen stokjes.
Eindig met een stokje in de bovenste van de 3 lossen.

De rand
Werk de sprei af door er een rand omheen te haken.
Haak een rand met vasten. Haak vervolgens een rand met halve stokjes. Let op: in de hoeken haak je 3 steken in de hoeksteek, zodat het niet gaat 'trekken'. Indien je een grote rand wilt haak je nog een aantal toeren met vasten of halve stokjes.
Haak vervolgens in elk 3e halve stokje (of vaste) 5 stokjes, helemaal rondom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten